پس از گذشت چهار دهه از فعالیت هارد دیسک ها، نمونه های امروزی از این تکنولوژی در سطح جهان را شاید بتوان یک حالت رویایی برای پیشرفت این صنعت تعریف کرد. تکنولوژی ذخیره سازی داده در کامپیوتر ها با HDDها آغاز شد و امروزه با وجود هارد های پر سرعت SSD نیز هنوز هم استفاده از آنها کنار گذاشته نشده. از آنجایی که سرعت یک هارد دیسک تماما وابسته به حرکت مکانیکی برخی از اجزای آن دارد، بالاتر بردن سرعت این هارد ها با محدودیت های فیزیکی مواجه است. در این مطلب قصد داریم به معرفی اجزای درونی یک هارد دیسک بپردازیم و توضیح مختصری در رابطه با هر یک از این اجزا ارائه دهیم.
هارد دیسک ها از دو بخش کلی مکانیکی و الکترونیکی تشکیل شده اند که در این مطلب به بخش مکانیکی میپردازیم. بخش مکانیکی از قسمتهایی تشکیل شده که هر قسمت وظایفی را بر عهده دارد که بیان خواهد شد.
اجزای بخش مکانیکی هارد:
1.صفحه یا دیسک گران
این بخش قسمتی از هارد است که خاصیت مغناطیسی داشته و اطلاعات کاربران به صورت کد های الکترو مغناطیسی بر روی این صفحه ذخیره میشود. در این صفحه بخش های بسیار کوچکی هستند که به آنها سکتور میگویند. این کد ها از طریق هد هارد که در ادامه به آن اشاره خواهد شد با ایجاد جریان الکترو مغناطیس و با بهره گیری از دو قطب مغناطیسی در درون سکتور ها حفظ میشوند. آلیاژ استفاده شده در ساخت این صفحات کبالت است.
2.موتور چرخان (Spindle) :
این موتور در مرکز دیسک قرار دارد و قادر است این صفحه را با سرعت بالا بچرخاند. به طوری که این صفحه در دقیقه حداقل 5200 دور بزند. سرعت این موتور ها در حالت حداکثر به15000 RPM میرسد. واضح است که هر اندازه سرعت این موتور بالاتر بوده سرعت هارد بالاتر خواهد بود. هرچند در مطالب دیگر اشاره خواهیم کرد که سرعت هارد لزوما فقط به سرعت خواندن و نوشتن بستگی ندارد و اتصالات، نقش موثری در این زمینه دارند.
3.سر خواندن و نوشتن(هد هارد):
این قسمت در نوک بازو قرار گرفته و وظیفه نوشتن و خواندن اطلاعات را روی صفحه دارد. وظیفه این بخش نوشتن و خواندن اطلاعات کاربر بر روی صفحه است. همانطور که گفته شد این بخش بوسیله ایجاد جریان الکترومغناطیس این کار را انجام میدهد.
4.بازوی هارد
این بازو که در ابتدای آن هد هارد و در انتهای آن یک موتور و یک آهنربای قوی قرار گرفته، وظیفه جابجا کردن هد هارد را بر روی صفحه بعهده دارد. حرکت این بازو در راستای شعاع دیسک است که با چرخش صفحه بوسیله موتور Spindle ، هد هارد به تمامی قسمت های صفحه دسترسی خواهد داشت.
5.موتور ویس کویل(Voice coil) :
وظیفه این موتور که در انتهای بازوی هارد قرار دارد حرکت دادن بازو برای رساندن هد هارد در راستای شعاع صفحه است. این موتور برای انجام این کار از یک آهنربای قوی هم کمک میگیرد. سرعت این موتور بسیار بالاست. تقریبا در یک میلی ثانیه قادر به بیست حرکت است. البته این سرعت در هارد های مختلف متفاوت است.
حذف شدن اطلاعات و آسیب های فیزیکی هارد جز شایع ترین مواردی می باشد که برای حافظه های کامیپوتر، لپ تاپ و اکسترنال رخ می دهد و در بعضی موارد باعث تحمیل شدن هزینه بسیار سنگین به کاربر و یا شرکت می گردد.خط سبز، بهترین مرکز بازیابی اطلاعات هارد و تعمیر هارد در اصفهان می باشد که با در اختیار داشتن پرسنل با تجربه توانایی تعمیر انواع حافظه ها را دارا می باشد.